Gazdi lettem!

Milyen teendők várnak rád?
kutyát keresekAdományozok
gratulálunk az átgondolt döntéshez!

Segítünk, hogy az első napok zökkenőmentesen teljenek!

Először is gratulálunk a sikeres örökbefogadáshoz, és köszönjük, hogy védencünket választottad hűséges társadul! Szeretnénk azonban tudatosítani, hogy az örökbefogadás folyamata nem ér véget azzal, hogy kiléptek együtt a menhely kapuján. Előfordulhat, hogy egy menhelyről kihozott kutyához több türelem és idő kell, főleg ha felnőtt kutyáról van szó, vagy sok időt töltött menhelyen. A beilleszkedéshez, összeszokáshoz szeretnénk néhány tanácsot adni, így talán elkerülhető, hogy a kutya visszakerüljön a menhelyre, és mindketten csalódjatok.

a legfontosabb tanácsok
hazautazás, autózás
hazautazás, autózás nagy stresszt jelenthet egy menhelyről kihozott kutyának. Hazaérkezéskor mutassuk meg neki fekhelyét, itassuk meg, és adjunk neki egy kevés ételt. Vezessük körbe a házban, a kertben, hagyjuk, hogy mindent alaposan körbeszaglásszon, ismerkedjen az új környezettel.

Előfordulhat, hogy a kutya nem azt a fekhelyet választja, amit mi szántunk neki. Fogadjuk el ezt a döntést, ne kényszerítsük az általunk elképzelt helyre. A kutyák ösztönlények, ezért bízzunk az ösztöneikben. A kijelölt helyet tegyük számára minél kényelmesebbé, hiszen ez lesz az ő kuckója, ide fog visszavonulni, ha nyugalomra, pihenésre vágyik.

Tiltott dolgok
tiltott dolgokat már a kezdetekben is finoman, de határozottan hozzuk tudomására.

A menhelyi kutyák nagyon gyorsan elkezdenek kötődni számukra idegen emberekhez is, ennek ellenére az első napokban lehetőleg töltsünk vele minél több időt, hogy ő is megismerhessen minket, ne hagyjuk rögtön egyedül. Beszéljünk hozzá, simogassuk, foglalkozzunk vele, vigyük el sétálni, hogy megismerje a környéket is.

Bemutatás a tágabb családban
tágabb családdal és az új emberekkel való ismerkedést halasszuk kicsit későbbre, amikor már megszokta, megismerte új környezetét. Az egyszerre őt körülvevő emberek sokasága, és a felé nyúló simogató kezek megijeszthetik, tartsuk be tehát a fokozatosság elvét.
Szobatisztaság
Ha kutyánkat lakásban fogjuk tartani, vagy bejárhat a házba, akkor fontos szobatisztaságra szoktatni már a kezdetektől. Ne haragudj meg rá, ha először a lakásban végzi el a dolgát. A legtöbb menhelyi kutya nem élt még lakásban, nem lesznek maguktól szobatiszták. Gyakran vidd ki rövid időre sétálni, és ha kint végzi el a dolgát, nagyon dicsérd meg. Ha mégis megtörténik bent a baleset, szidd le, mondd neki hogy nem szabad, és rögtön vidd ki sétálni. Egy idő után felismeri a dicsérő és a rosszalló jelet.
Póráz, póráz, póráz
Eleinte mindenhol csak pórázon sétáltasd! Védenceink nagy része az önkénteseknek hála már ismeri a nyakörvet és a pórázt, de előfordulhat, hogy ehhez is szoktatni kell. Séta közben csak akkor szabad elengedni, ha már biztos vagy benne, hogy nem szökik el, és ha hívod, visszajön hozzád. Eleinte egy hosszú póráz segítségével győződj meg róla, hogyha szólsz neki, visszajön.
Örökbefogadott kutya pici gyerek mellett
Ha kisgyermek mellé viszünk kutyát, kezdetben soha ne hagyjuk a kutyát és a gyereket felügyelet nélkül egy légtérben. Először ki kell ismerni a kutya jellemét, és a gyermeknek is meg kell tanítani, hogy mit lehet a kutyával csinálni, és mit nem.
következetesség
Bármit is szeretnénk megtanítani a kutyánknak, a következetesség a legfontosabb. A kutya minden családtagnál meg fogja próbálni átvenni a vezető szerepet. Legyen egy egységes koncepció a mit szabad és mit nem kérdéskörben, melyet minden családtag komolyan vesz és betart. Ezzel nagymértékben segítjük, hogy kutyánk megtanulja, és be is tartsa a számára kijelölt szabályokat.
írj beszámolót!
Végezetül szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy egyesületünknek mindig óriási örömöt okozol fényképes beszámolókkal örökbefogadott védencünkről, hiszen mi ezért csináljuk ezt az egészet: az ilyen boldog beszámolókért éri meg keményen dolgozni, és foglalkozni az állatvédelemmel.
maradj a támogatónk!
Ha örökbefogadás után is szeretnéd támogatni egyesületünk munkáját, akkor kérünk, hogy ne feledkezz meg rólunk az SZJA 1% felajánlásakor sem, valamint adományokat is hálásan fogadunk! Köszönjük, ha gondolsz ránk, és segítesz, hogy tovább működhessünk, és még több ártatlan életet mentsünk meg!
összeállításunk forrásai

Összeállításunkat az alábbi források alapján készítettük:

https://www.pilisbudaikutyasok.hu/

http://kutyabarat.hu/hasznos/1981/uj_kiskutya_a_csaladban

Szukát keresek

Vivi

Keverék
Felnőtt – szuka

Zafír

Keverék
Felnőtt – szuka

Mályva

Keverék
Felnőtt – szuka

Kant keresek

Cooper

Keverék
Felnőtt – kan

Borisz

Keverék
Felnőtt – kan

TYson

Keverék
Felnőtt – kan

Gyorslinkek

Kapcsolat

+36 30 496 4122
ave.pomaz@freemail.hu

Címünk

2013 Pomáz
Pod Jaszenovo dűlő, hrsz. 10119.
Kedd-szombat 10:00-15:00
Vasárnap- hétfő zárva

Befogadási stratégia

Tudj meg többet egyesületünk befogadási stratégiájáról, együttműködési törekvéseiről más szervezetekkel.

Tevékenységünk

Tudj meg többet működési elveinkről, programunkról, tevékenységünkről, a menhely mindennapjairól!